Helen Thompson
Helen Thompson
In PrintIn StyleIn BooksIn MediaIn the KnowIn House

IS IT SUMMER YET?

A open-air East Texas pool house designed by Lake|Flato Architects encourages the homeowners and their two children to spend most of their time outdoors. With 660 square feet of exterior living space and 620 square feet of inside space–which includes a kitchen and a living room–it’s easy for the four-member family to stay out of doors until it’s time to go to bed. Designed by Dallas-based interior designer Wendy Konradi the interior and exterior spaces are chicly practical; landscape design is by Dallas-based Hocker Design Group.

The pool house’s wide shed roof shelters the indoor/outdoor living spaces; a freestanding stone fireplace anchors the west side of the living and dining area. An 80-foot-long pool runs along the north side of the building; a built-in spa anchors the east end of the pool.

The home is sited on a five-acre peninsula, overlooking a lake through a thicket of pines. Its location at the top of a hill gives it a breezy advantage. Pine siding has been stained to match the color of the local pine tree bark.

Sliding timber barn doors close off the kitchen space when it’s not being used. The outdoor dining table  converts to a ping pong table. The concrete kitchen island and dining table are low maintenance.

Sliding glass pocket doors on opposing sides of each room mean that there are big views of the surrounding forest and lake and that the prevailing southeast breezes provide cross-ventilation. The sunken outdoor lounge is built around a fire pit.

Pine siding–also used on the exterior–has been used in the interior, but whitewashed to create a bright ambiance.

Built-in furniture is space-saving as well as a way to maximize storage.

Furniture in all rooms are built into the architecture and make efficient use of the compact space.

Smooth concrete floors connect the interior with the exterior, and serve, too, as a platform for the swimming pool.

The shared bathroom features natural finishes, including concrete, timber, and ceramic tile.

A bunk room with four beds where the children sleep or where parents install friends when they join them for weekend retreats.

There is no front door to the home–instead, the building is just one room wide, with sliding doors allowing access to the master bedroom, bunk room, and living space so that there is easy access to the outside from all rooms, and vice versa.

The material palette is a response to the pine forest that surrounds the home. David Hocker of Hocker Design Group imagined the pool as an echo of the nearby lake just visible nearby.

Night night.

PHOTOGRAPHY BY CASEY DUNN

THIS POST BROUGHT TO YOU BY THESE GENEROUS SPONSORS:

fern banner final rev1

TXConstruct_255x160      KHSgardendesignssign

SeenInHouse khotan1 white

Spring 2014 ad

Helen's ad 2       DonCrowell_BC_FINALr

AIA-logo.ai         

 

TRP-213px-Square-v2       dianepurcell_1

FAB Logo 04.26.17

THS_Logo

 




Subscribe Now!
It's free.


     


© Copyright 2020 GoGo Creative • All Rights Reserved • Design: GoGo Creative