Helen Thompson
Helen Thompson
In PrintIn StyleIn BooksIn MediaIn the KnowIn House

RENOVATION REVELATION

This charming 1939 East Austin cottage was renovated by FAB Architecture and the homeowner, Royce Flournoy, who owns Texas Construction Company and is one of my sponsors. But it wasn’t charming when Flournoy first saw it and decided to buy it for himself (see second photo). Some changes FAB and Flournoy made were simple cosmetic fixes, such as keeping the wood siding but painting it a rich chocolate brown and accenting with acid yellow shutters. The limestone chimney is also original, bur refreshed after a power wash. The reno was conducted in two stages so that Flournoy could move in sooner. The initial phase was the renovation of the existing 1100 square foot home: New lighting, refinished hardwoods, two remodeled bathrooms, a sleek kitchen, and rebuilt fireplace brought the house back to life. A landscape plan was devised that would be unaffected by subsequent construction. In the second phase, the existing 400 square foot carport was converted into a state of the art media room and office.

Lafayette-FrontExt

Royce preserved most of the siding and updated with Benjamin Moore’s “Iron Mountain” on the siding and “Pale Avocado” on the shutters. The trim is “Gypsum” by Pittsburgh Paint.

RX-HGMAG004_Yes-Thats-the-Same-House-094-e_s4x3_lg

The swing is from Design Within Reach and is made of recycled plastic. For a gray color similar to what Royce used on the concrete porch, try Valspar’s “Pelican.”

HERE’S THE BEFORE OF THIS HOUSE:
Screen shot 2014-05-22 at 10.19.01 AM

The house was obscured by shrubbery and the fence was falling down—both are easy fixes.

RX-HGMAG004_Yes-Thats-the-Same-House-094-c_s3x4_lg

Note that the designer painted the unsightly gas meter the same color as the house to camouflage it. Boxwoods, easy to sculpt as they grow in, replaced all the big bushes.

Lafayette-Living

Architects Patrick Ousey and Pam Chandler of FAB Architecture opened up the 1100-square-foot house by eliminating walls to create an open floor plan.

Lafayette-KitchenDining

Refinished hardwoods, a rebuilt fireplace, and a sleek new kitchen wrought big changes.

Lafayette-Kitchen

This kitchen was small, but minus the walls—replaced by an island that offers seating and storage and is a place for the sink—it seems spacious.

15_royce_3113_lafayette_ret__display

A vaulted plank ceiling and a wall of windows in the hall between the old house and the new media room introduces a different ceiling height and more light.

17_royce_3112_lafayette_ret__display

Royce opted to replace the old garage with the media room, noting that he’d get more pleasure out of watching television than parking his car in the old garage.

RX-HGMAG004_Yes-Thats-the-Same-House-096-d_s4x3_lg

Entrance into the media room from the back yard.

Lafayette-Bedroom

The master bedroom; painting by Roi James.

Lafayette-Bath

The old master bath was renovated and made to seem larger with floor-to-ceiling glass defining the shower.

RX-HGMAG004_Yes-Thats-the-Same-House-096-c_s3x4_lg

A new limestone wall (left) and the horizontal cedar fencing make the corner lot cozy; the pea gravel is no maintenance.

Lafayette-BackExt

That’s a parking pad punctuated by the four boxwoods, but also a great place for parties.

PHOTOGRAPHY BY COLES HAIRSTON and RYANN FORD

THIS POST BROUGHT TO YOU BY THESE GENEROUS SPONSORS:

fern banner final rev1

TXConstruct_255x160      KHSgardendesignssign

SeenInHouse khotan1 white

Spring 2014 ad

Helen's ad 2       DonCrowell_BC_FINALr

AIA-logo.ai          Suie-Blog-Ad#2--213-x-213

TRP-213px-Square-v2       dianepurcell_1

FAB Logo 04.26.17

THS_Logo

 




Subscribe Now!
It's free.


     


© Copyright 2018 GoGo Creative • All Rights Reserved • Design: GoGo Creative