Helen Thompson
Helen Thompson
In PrintIn StyleIn BooksIn MediaIn the KnowIn House

THE LINE FORMS HERE

This 3,700-square-foot residence designed by Austin architect Jamie Chioco is located in west Austin and is home to a family of four. Chioco organized the design of the house around interlocking linear and rectangular forms built from Leuders limestone, white integral-color stucco, Douglas fir siding, steel, and glass. Because the house is on a sloping site, there are many opportunities to establish outdoor living spaces that are built into the slope and can also be extensions of the interior rooms. The interior has an edited palette of materials that include a walnut floor, vertical grain white oak paneling and cabinetry, limestone tile, and steel.

5ac2416380fca222e56e93213e58dd43

The siding is cement board and wood. Wide steps are Leuders limestone and act as terraces that dramatize the approach to the house.

00ce8a4f9fcb9dcc303344676f6bfa7b

In front, private areas of the house offer select views inside and out through narrow windows. Steel fabrication is by Steel House Manufacturing.

2af08fc7d5f215347205a4442afe912b

All cabinetry is vertical grain white oak, as in the living/dining area.

982e8684ff77e93fb52f585e264ef035

The public spaces in this house are wide open to the outside world, as floor-to-ceiling glass walls look out onto the front courtyard.

ab6e3a1366a543becea30bd4a92a747f

Kitchen accessories are high end: Grohe faucets and Kohler sinks; counters are Premstone quartz.

c21e6bfbf707a090463a522d3d6b4cb4

The hallway leads to the master bedroom.

cb6850e40f5168b18596e05931156ccd

On the other side of the kitchen, the architect used an otherwise awkward landing for a library.

0e353cf307d8319820c73c367694fc98

Stairs ascend to other bedrooms.

0a46b1067da4a0ee7ae12f3d936db0e0

Wallpaper in the powder room is by Hygge & West.

f20add57bb77568fec39c9cedba99f6f

Interior views capture the private courtyard.

0093135619d4a66098d59e5e39e91327

More Hygge & West wallpaper in the master bedroom, used to exaggerate the drama of the headboard and picture shelf.

3e06a611a511e8090e887add858dbbb5

Bath tub by Victoria & Albert.

34c0f230802273a9bcc5be1c32c12d0a

A glass hallway is the transition into a guest suite.

7b51f7082b7fe8fa55374a845fbdb15d

A kitchenette might insure that you’ll never have to see your guests at meal time.

51ca143f5f5a1555ae8dd7a1a2e138a5

In contrast to the less-open front facade, the back of the house is all glass and dotes on a view of the pool and landscape.

3951732f6bc5d5dd185086db2f7df6cb

Even a modernist house needs big overhangs in Texas.

900d59d756669032c7acdc1c1da4110b

The sloping lot provided opportunities to use terraces and a high surround for the pool.

b105d23d11baf86ceafca244ed41406d

Bathroom in the guest suite.

PHOTOGRAPHY BY CASEY DUNN.

THIS POST BROUGHT TO YOU BY THESE GENEROUS SPONSORS:

fern banner final rev1

TXConstruct_255x160      KHSgardendesignssign

Spring 2014 ad

Helen's ad 2       DonCrowell_BC_FINALr

GSOURCE LOGO 7     AIA-logo.ai

TRP-213px-Square-v2




Subscribe Now!
It's free.


     


© Copyright 2017 GoGo Creative • All Rights Reserved • Design: GoGo Creative