Helen Thompson
Helen Thompson
In PrintIn StyleIn BooksIn MediaIn the KnowIn House

NEW BOOK OUT IN SEPTEMBER!

AND, just for you—my special SeenInHouse friends—Phaidon is offering a friends & family pre-order discount of 20% through August 31, right here: https://bit.ly.  NOTE that the discount is added in the Checkout process!!

My collaboration with the award-winning, Texas-based landscape architecture studio HOCKER is the first book to present the work of the internationally recognized landscape architecture studio. Founded in 2005 by David L. Hocker, the studio has over fifteen years of practice and has earned wide acclaim for projects that are meticulously detailed, evince a superlative understanding of materials, deftly address environmental context, and promote an arrestingly contemporary aesthetic. I’m showing two very different projects from the book, below–the first is in Dallas; the second in Sonoma, California.

Here’s a sample of Millicent Harvey’s photos of a Dallas project for an art collector and entrepreneur:

The architects defined the residence’s private space with a carved stone second story that seems to hover above the landscape. The first floor living room is carved into the boomerang-shaped stone bar, while curved glass panels and retracting Skyframe glass doors promote a connection to the exterior landscape.

Raw and refined finishes are companions throughout the project: The entry’s pond is encased in handmade tile by Jose Noe Suro from Guadalajara and coupled with steel doors and sleek glass walls.

An architectonic landscape of articulated grassy berms continues the theme of abstraction throughout the project.

Stone rubble on the berm are a fractured version of the residence’s sleek carved limestone façade and prevents erosion. The lawn’s boomerang shape is the reverse image of the profile of the house.

This project in the Sonoma Mountains (below) is quite different in mood and execution from the ultra-modern Dallas landscape.

The precisely crafted board-formed concrete wall that separates journey from relaxation, vehicle from pedestrian, creates a wide portal to a courtyard that includes an outdoor kitchen, pool, aggregate-paved seating areas, and a terraced lawn.

The pool rests at the low side of the bisecting board-formed concrete wall, completely hidden from the motor court beyond.

Weathered steel steps along the backside of the wall follow a steel retaining wall that acts to preserve a lone, sculptural oak at the portal to the living spaces below.

Two small “weeHouse” structures, connective walks and steps, a pool, outdoor grilling area, privacy wall, and seating space are meticulously placed on and carved into the site, surrounded by re-sown native grasses.

PHOTOGRAPHY BY MILLICENT HARVEY

THIS POST BROUGHT TO YOU BY THESE GENEROUS SPONSORS:

TXConstruct_255x160      KHSgardendesignssign

 

 

Spring 2014 ad

 

Helen's ad 2       DonCrowell_BC_FINALr

AIA-logo.ai         

 

TRP-213px-Square-v2       dianepurcell_1

 

THS_Logo




Subscribe Now!
It's free.


     


© Copyright 2020 GoGo Creative • All Rights Reserved • Design: GoGo Creative